Szavazás

Ön hol, hogyan tervezi az ünnepi ajándékok beszerzését?

Szavazok

Kapcsolat

KÓSA RENESZÁNSZ KERÁMIA STÚDIÓ

2000 Szentendre, Bükkös part 34.
• Tel.: +36309195490
• E-mail: 7d0317e31f31150631de03acdfcb27da

Kósa Reneszánsz

Amióta megalakult a Kósa Reneszánsz Stúdió, új szín került az iparművészet palettájára. Kósa Klára és Kósa Judit felhasználja az ősi technikát, technológiát, de a mai kor vívmányait is, így érik el a látványos, minden más kerámiától eltérő, könnyen felismerhető alkotásaikkal a sikert itthon és szerte a világban. A szentendrei Kósa műhelyben minden tárgy kézzel készül. Nincs sablon, nincs matrica, nincs előrajzolás, bejelölés egyetlen darabon sem.

Minden egyes kerámia úgy készül, mintha csak az az egy lenne a világon: szívvel, tudással, lélekkel.

Ha száz tál készül, mind a száz más és más lesz, így választani a sok szemet gyönyörködtető darabból nagyon érdekes és nagyon nehéz is. A Kósa Stúdióban Mátyás király és hitvese, Beatrix királyné korának szellemében folyik az alkotás, felhasználva a középkor, a magyar reneszánsz gondolatiságát; az úgynevezett királyi ajándékot készíti Kósa Klára és Kósa Judit.

A királyi ajándék lényege:

"Örül, aki adja, örül, aki kapja, gazdag, aki adja, gazdag, aki kapja. "

A királyi ajándékkal jelet küldtek, jelet kaptak, nem használták, csak örültek neki.

A két művész által alkotott tárgyak sokasága különböző színben minden korosztálynak adható, de figyelembe kell venni az ajándékozó és a megajándékozott személyét is. Készítenek csak férfi ajándékot és csak hölgyeknek adhatót is. A Kósa Stúdió munkája látványos és egyedi, mással össze nem téveszthető. A műhelyben Kósa aláírással látják el a tárgyakat.

Kósa Klára és Kósa Judit keramikusművészek alkotnak a szentendrei Kósa Reneszánsz Kerámia Stúdióban.

Kósa Klára alkotó kedve több mint negyven éve lankadatlan, mindig az újdonság izgatja, foglalkoztatja. A keresztény és zsidó hagyományok megszállott kutatója, a reneszánsz és az egyetemes szimbólumok ismerője. Számos kiállításon, előadáson mutatta be és beszélt a középkori szimbólumokról, jelképekről, ismertetve azok megjelentetését a Kósa kerámiákon is.

Kósa Klára szívesen tart előadást és bemutatót, azaz egy-két órás reprezentatív kiállítást iskolákban, könyvtárakban, művelődési és közösségi házakban, egyetemeken illetve főiskolákon. Előadásainak, kiállításainak, csapatépítő és stresszoldó összejöveteleinek minden korosztálynál nagy sikere van.

"A népművészet mesterei elismert, környezetükre ható, mintaadó alkotó egyéniségek. Ezek az alkotók tevékenységük révén megfelelnek az UNESCO egyezmény célkitűzéseinek, ezért a Népművészet Mestere díj kitüntetettjei a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén vannak."

Kósa Klára évtizedek óta fazekas szakágban a Népművészet Mestere, így a szellemi kulturális örökség jeles képviselője. Mivel a mezőtúri fazekasságot is felvették erre a listára, így Kósa Klára kétszeresen  került be, hiszen hosszú éveken át a mezőtúri Fazekasház művészeti  vezetője, alkotó művésze volt. Tevékenységét Mezőtúr városa igen nagyra értékelte, díjazta.

* * *

Kósa Judit fiatal kora ellenére ugyancsak alapos technikai, elméleti felkészültséggel rendelkező igazi alkotótárs. Ötletgazdag tervező. Minden darabot egyedileg formáz, magabiztosan rajzolja és festi a kerámiát. Kósa Judit ismeri, szereti és használja a jelképeket, így készítve igazi ajándékokat a különböző korosztályoknak. Saját stílusa van az egyébként egységes Kósa stíluson belül, melyet a gyűjtők és vásárlók azonnal felismernek.

Rohanó világunkban ünnepi ajándék választására érdemes kilátogatni a Kósa Reneszánsz Kerámia Stúdióba. A műterem-műhely látogatásakor Kósa Klára és Kósa Judit mindig szívesen segít a színek és szimbólumok helyes megválasztásában, amit a megrendelők, vevők igen kedvelnek és hálásan vesznek.

Mind a két művész fontosnak tartja a kreatív gondolkodást és a megújulást, ugyanúgy ahogy az a reneszánsz világában volt. Céljuk: maradandót, felismerhetőt, tartalmasat alkotni. Nagy örömükre szolgál, hogy az általuk alkotott magyar reneszánsz kerámiát felismerik, keresik, gyűjtik Indiától Oroszországig, Amerikától Afrikáig.

Jelenlegi és leendő vásárlóinkat, gyűjtőinket szeretettel várjuk a szentendrei műhelyünkben!


MÉDIA:

Rádió interjú Kósa Klárával

TV interjú Kósa Klárával a Szimbólumokról és ajándékokról, a Kósa Stúdióról

TV interjú Kósa Klárával a reneszánszról, az albumkönyvről és az alkotásról, mint örömforrásról

TV felvétel képgalériája

Kósa Klára keramikusművész Kalocsán: „Szimbólumok által nem csak a tárgyat ajándékozzuk, hanem gondolatokat, kívánságokat is”